Faalangst is eigenlijk de angst om te falen. Je bent bang om fouten te maken of iets niet goed te doen in situaties waarin je beoordeeld wordt of waarin je jezelf beoordeelt. Je bent bang om te mislukken, niet te voldoen aan de verwachtingen van je ouders, leraren, klasgenoten, vrienden en/of de verwachtingen die je voor jezelf hebt gesteld.
Iedereen heeft eigenlijk last van faalangst, alleen gaat 12% er op een verkeerde manier mee om. Wanneer we angst hebben, wordt door ons lichaam onder andere het hormoon adrenaline aangemaakt, dat ons paraat maakt om te vechten of te vluchten. Adrenaline zorgt ervoor dat we grotendeels instinctief handelen. Het zorgt ervoor dat we in angstsituaties nog wel blijven leven maar vaak kunnen we niet meer bij dat deel van de hersenen waar informatie is opgeslagen. We noemen dit een black-out. Dit gebeurt ook wanneer je bij een toetsmoment last hebt van faalangst. Een half uur na het toetsmoment, wanneer de adrenaline minder is geworden, herinneren we ons alles weer.
Tijdens de faalangstreductietraining sporen we de symptomen op en leren we ze te benoemen. We oefenen met het herkennen van symptomen en het toepassen van ontspanningsoefeningen die de symptomen te lijf gaan. Je krijgt training in het omgaan met de symptomen en het winnen van zelfvertrouwen.
De faalangsttraining wordt individueel gegeven door een ervaren trainer.